Awesome Followers

25 November 2014

Day 19 : 1 resipi kegemaran anda

Aku suka makan ikan patin. Tak Pahang lah kalau tak makan. Haha. Tapi aku tak suka sangat patin masak tempoyak. Aku suka masak kuning cili api. Buat kaw-kaw pedas sampai terbalik bibir. Ibu yang ajar ni. Jom aku kongsi.

Bahan-bahan :

Ikan patin (ikut korang lah nak banyak mana. sebaldi pun boleh)
Cili api (aku selalu buat pedas so dalam 20 biji. Ikut korang lah nak pedas mana)
Serai 1 batang
Daun kunyit 1 helai
Bawang besar 1 biji (dihiris kasar)
Kunyit serbuk
Asam keping

Cara-cara :

1. Potong ikan ikut suka besar mana. Nak potong 4 ke,potong 2 ke. Terpulang. Basuh bersih-bersih. Letak tepi.

2. Tumbuk cili. Aku selalu tak tumbuk hancur sangat. Sedang-sedang je. Pun terpulang korang.

3. Panaskan minyak dalam kuali. Dah panas,tumiskan bawang sampai naik bau.

4. Masukkan cili tadi. Goreng jangan sampai garing tau. Lepas tu masukkan air 2 cawan.

5. Masukkan serai yang dititik and daun kunyit. Dalam 5 minit,masukkan ikan.

6. Letakkan kunyit serbuk sampai warna jadi kuning ala-ala tempoyak tu. Kalau tak kuning sangat (pucat),nampak tak sedap. Hahaha.

7. Masukkan asam keping and garam secukup rasa.

8. Gaul rata and tunggu sampai ikan tu masak betul. Dalam 15 minit macam tu,tutup api. SIAP!

Kompem terbalik bibir okay kalau pedas sangat. Hahaha.
Selamat mencuba!



No comments: