Awesome Followers

24 May 2012

~~ Tak Boleh Tidur Itu Adalah Insomnia ~~

An nyong ha seyo!!!

Almost 2 a.m tapi aku still tak tidur. Mata masih besar bak johan!
So,sesiapa di sini yang masih berblog walking? Apa kata,kamu kamu
teruskan membaca apa yang aku nak coretkan pepagi yang celik ni. Lai
lai...

Semenjak dua tiga empat lima (okay,nak kasi cukup 5) ni,aku memang
sangat payah nak tidur dengan nyenyak,aman,lena. Eh,lena & nyenyak tu
sama je. Okay-okay,back to main story. Kadang-kadang,aku tak tidur
langsung sampai ke ceroh atau pun Subuh. Apa yang tak kena dengan aku
ni? Nak tahu? Kamu memang dasar keypochi. Sama macam mak noks!
Hahahaha...

Selidik punya selidik punya selidik,aku dijangkiti virus Insomnia. Apa
itu Insomnia? Tengok bawah........

Maksud Insomnia :

"Ia merupakan sejenis gangguan tidur di mana kualiti tidur seseorang
terjejas atau menghadapi masalah tidur."

Sama macam aku sekarang ni lah. Memang sangat payah untuk tidur.
Terkebil-kebil mata ni dalam gelap. Alone!

So,apa simptom-simptom Insomnia? :

* Sukar untuk mula tidur (dianggap sebagai permulaan insomnia)

* Mudah tidur, kemudian terjaga dan tidak boleh tidur semula (kronik insomnia)

* Mudah tidur, tetapi terjaga setiap satu jam dan tidak boleh tidur
(fragmented sleep)

Tahap insomnia :

* Ringan - Berlaku dalam tempoh beberapa hari, fungsi harian hanya
sedikit atau langsung tidak terjejas.

* Sederhana - Ia berlanjutan kurang dari sebulan, menjejaskan fungsi
harian, disertai rasa letih dan mudah tersinggung.

* Kronik - Masalah sukar tidur yang berlanjutan lebih sebulan, sekali
gus menjejaskan fungsi harian. Individu terbabit akan berasa gelisah,
mudah tersinggung, letih dan bimbang.

Jenis insomnia :

* Insomnia primer

Seseorang yang menghadapi kesukaran tidur tidak disebabkan oleh
masalah kesihatan.

* Insomnia sekunder

Seseorang yang menghadapi kesukaran tidur akibat masalah kesihatan
yang dihidapinya. Ia mungkin disebabkan oleh penyakit psikiatri atau
bukan psikiatri.

Insomnia juga terbahagi kepada :

* Insomnia akut :

Berlaku dalam jangka masa pendek. Tempohnya mungkin antara satu malam
hingga beberapa minggu. Ia biasanya disebabkan gangguan pada emosi
atau fizikal termasuklah:

a. Tekanan - bertukar atau kehilangan kerja, kematian orang yang
disayangi, berpindah

b. Sakit yang ringan

c. Persekitaran - bunyi bising, cahaya, cuaca terlalu panas atau sejuk,

d. Perubahan masa tidur - jet lag atau syif kerja.

* Insomnia kronik :

Berlanjutan sekurang-kurangnya tiga malam seminggu dalam tempoh
sebulan atau lebih. Ia berpunca daripada banyak sebab seperti
kemurungan, tekanan yang kronik, sakit dan sebagainya.

TIP :

* Mempelajari teknik merehatkan mental dan fizikal

* Tidur pada waktu yang sama pada setiap hari

* Elakkan tidur pada waktu tengah hari

* Melakukan senaman dengan kerap

* Bergantung kepada sesetengah individu, elakkan minuman yang
merangsangkan otak seperti kopi atau teh pada lewat petang atau malam

* Jangan merokok

* Belajar menangani tekanan

* Pastikan persekitaran bilik tidur selesa untuk tidur.

Kata pakar :

"Secara fisiologinya, insomnia tidak dikategorikan sebagai sejenis
penyakit. Boleh dikatakan, hampir setiap individu mengalami insomnia
sekurang-kurangnya sekali dalam fasa kehidupan mereka."

"Keadaan ini bagaimanapun, tidak mengundang sebarang masalah dan tidak
menjejaskan. Tetapi, ia perlu dirawat jika insomnia yang dihidapi
mengganggu rutin harian individu terbabit." Profesor dan Pakar
Perunding Kanan Neurologi dan Timbalan Dekan (Pengajian Siswazah dan
Penyelidikan), Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia
(UKM), Prof. Dr. Raymond Azman Ali.

Sumber dari : www.utusan.com.my
(So,aku copy paste je)

Haa.. Dengan panjang berjela aku ceritakan pasal Insomnia ni. Ada
sesiapa yang senasib dengan aku kat sini? :)

Apa yang aku buat bila tak boleh tidur? :

* Main game sampai lenguh jari
* Dengar lagu sampai pekak telinga
* Nonton movie sampai lebam mata

Semua aku buat sorang-sorang. So pathetic! :(

Andai ada di antara kamu kamu yang alami perkara yang sama macam
ni,jangan cepat gelabah. Nasihat aku,tunggu aje lah sampai rasa
mengantuk tahap dewa. Huhuhu...

Okay lah,setakat ni je kut rapuan aku dinihari ni. Next entry,kita
cerita lain pulak. Terima kasih sebab sudi luangkan masa membaca. :)


#HugsLove
~ Aku Darah Anak Malaysia ~

18 comments:

Anonymous said...

With havin so much content do you ever run into any problems of
plagorism or copyright infringement? My site has a lot of unique
content I've either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.


Here is my web page: diabetic diet meal plan (eating-for-energy.com)

Anonymous said...

I comment each time I like a post on a site or I have something to
contribute to the conversation. Usually it is caused by the passion displayed in the article I read.
And on this post "~~ Tak Boleh Tidur Itu Adalah Insomnia ~~".
I was actually moved enough to post a comment :-P I do have
a couple of questions for you if you don't mind. Could it be simply me or do a few of the comments appear like they are written by brain dead folks? :-P And, if you are posting on other online social sites, I would like to keep up with everything new you have to post. Would you make a list every one of all your communal sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Look at my page ... plus size womens fashion

Anonymous said...

Perineoplasty (or Perineorrhaphy) has an objective of making this
area look normal by cutting out excess skin and flaccid skin
tags. Do this method up to four times a day until
the skin tag falls off. There are many different reasons that could lead
to the development of these tags on the skin.

Also visit my website :: skin tags under arms ()

Anonymous said...

Body builders use powders to mix with other food that helps them bulk up.
In this article you will find out why people are working towards gaining weight and what the right ways to accomplish this are.

s true that the Internet is filled with a lot of information and tips about getting
the kind of body you want however most of us find it
very challenging just to be able to stick to a weight gain training program that will eliminate the question of how to
gain weight for women once and for all.

My web site; how to gain fast weight ()

Anonymous said...

Many people love gardening and landscaping and provide these services to others for maintenance of their area.

program though it is only the basics of Sketch-Up's retail professional program. Looking into all the details beforehand can save you lots of effort and money in trying out various ideas.

Have a look at my web blog landscape Design

Anonymous said...

Many of the dating sites claim to offer best services, however, end up fooling innocent people.

You should include a section on your site for customer contacts.
They are simple documents with minimal cross links between the different sections therefore making the
document easy to read in a top-down sweep.

My site; how to make a .org website :: howtomakeawebsitehq.org ::

Anonymous said...

which offers further advice and includes information on Bug Bombs as another method of
control. Raccoons is a particularly obnoxious critter that can
be lured into a trap with some food. Pesticides on the
other hand are not the proper bed bugs killers or repellents for sleeping areas.


Here is my webpage :: how to get rid of bed bugs

Anonymous said...

WOW just what I was searching for. Came here by
searching for whole term

Feel free to visit my weblog commercial health insurance companies

sabariah sareh said...

Thanks bg info insomia ...aku pon jd insomia
Mcm ko..mata terkebil2 x ble lelap...x larat main game n fb n instagram n bergoogle dh...

sabariah sareh said...

Thanks bg info insomia ...aku pon jd insomia
Mcm ko..mata terkebil2 x ble lelap...x larat main game n fb n instagram n bergoogle dh...

Farah Kamarudin said...

kan. tapi ni tahun lepas. sekarang alhamdulillah dah heal day by day. hehe.

Hazrina Zahid said...

Saya pun kena insomnia dulu.. Tapi sejak makan Ostematrix Shaklee sebelum tidur, letak kepala atas bantal tak lama tu terus lelap.. Selain tu, saya juga dah berhenti minum Nescafe sebab itulah juga salah satu puncanya..

Jemput ke blog saya ya..


Farah Kamarudin said...

ooo.. sy tak makan apa-apa pun kasi sembuh. dia sembuh sendiri. hehe..

ok,hehe.

Unknown said...

Org yg single je yg ad pnyakit mcm ni.. .klau tk caya cube tny pada yg sudah berkahwin. :)

Farah Kamarudin said...

hahaha. ye lah kot.

imnosix said...

Org dh kawen pun kna la..sy tgh mengalaminya skrg...huhu..helppp

Farah Kamarudin said...

imnosix : lepas saya kahwin and ada anak hilang terus. Rasa mengantuk setiap saat adalah. hahahaa.

Ida Haida said...

Saya rsa saya dah kna insomnia.. Maybe dr study week bjga utk study.. Masa tdow mmg x teratur.. Tdow time rsa ngantuk je.. Tp akhir ni, semakin xleh nk tdow..