Awesome Followers

4 April 2019

APRIL : BULAN KESEDARAN CESAREAN (C-SECT) SEDUNIA

Assalamualaikum and hi..

Lamanya tak menulis blog. Makan bulan kekdahnya. Malas. Haha. Tapi rajin ja share life kat IG or FB or Twitter. Mohon ke sana lah kalau nak tahu kisah hidup si sendu ni. Eh eh eh. Macam orang peduli. Kah!

Rasanya even dah lambat, nak juga wish;
HAPPY NEW YEAR GUYS!!!
.
Tadi ternampak kat timeline, ada yang share pasal Bulan Kesedaran Cesarean Sedunia. Aku yang dua kali cs ni pun tak alert sangat dengan benda ni. Apo laaaa.. So memandangkan tengah dalam suasana kesedaran ni, tergerak nak share tentang pengalaman dua kali cs. Even pernah ja cerita dalam entries sebelum ni but ah lantakkan. Nak cerita juga. Plus ni aku cerita sekali jalan. Gittew.

Lets begin.
.
First - Sunan Andika

Sunan ni breech masa kandungan aku 37 weeks. So doctor Klinik Kesihatan Kuala Selangor set kan appointment aku kat Hospital Sungai Buloh bila kandungan tepat 38 weeks. Bila dah sampai masa, aku pun pi. Hari tu Jumaat, aku ingat lagi. So masuk bilik doctor, and dia scan sekali lagi. Yes, tetap begitu kedudukan dia. Kepala kat atas. Maybe dia bercita-cita untuk jadi pemimpin suatu hari nanti. Then doctor suruh masuk labour room on the next Monday untuk pusingkan dia. Aku pun angguk jurrr. 

Esoknya tu, Sabtu, aku still kerja macam biasa. Tiba-tiba rasa basah seluar dalam. Mula-mula sikit, kemudian jadi lejut satu seluar. Tapi aku tak rasa sakit langsung. Aku pun pi kat mak mertua, bagitahu pasal tu. Dia terus gelabah cakap NAK BERSALIN DAH NI. Aku buat relax, balik rumah kemas baju sikit-sikit sambil call Amal suruh balik. Dia sampai ja, terus gerak pi Hospital Sungai Buloh. Sepanjang jalan aku siap boleh gelak tawa and request nak makan ayam golek. Tak sakit punya pasal.

Sampai ja kat PAC, aku terus daftar. So prosedur macam biasa lah. Siapa yang pernah bersalin tahu lah kan. Malas aku nak cerita panjang pasal tu. Haha. Masa doctor cek jalan, dah buka 2cm. Aku dengan blur-blur terus cakap yang aku ni breech. Kelam kabut houseman tu panggil doctor sorang lagi. Ye lah kot houseman. Tak sure pula. Haha. Dengan pantas dorang tanya aku, makan pukul berapa hari ni? Aku jawab lah tengah hari tadi sempat minum air milo kotak ja. Then dorang suruh aku puasa dah. 

Sepatutnya aku masuk OT pukul 11pm tapi disebabkan jalan dah buka 6cm plus leaking banyak, doctor gesa buat cepat. Pukul 9.30 pm nurses dah ready kan aku untuk ke OT. Dorang panggil Amal untuk ambil barang aku semua then terus gerak. Still aku tak rasa sakit ke apa. Just tak selesa sebab tiub kencing tu. Hahaha. Sampai kat OT, ada doctor lelaki sambut aku. Dia bacakan prosedur and terms then aku kena sign. Sempat lagi dia cakap -- BETUL KE NAK BERSALIN NI? RELAX JE MUKA. TAK SAKIT? Aku gelak je sambil geleng. Hahaha.

Second hazab, masa nak cucuk epi. Kena mengiring dengan kadar yang lama. Hilang sabar rasanya time tu. Tapi mujur doctor lelaki tu pandai ralitkan aku. Ajak borak-borak. Masa dah nak start, aku req untuk doctor tutup pandangan mata aku dari ternampak aktiviti potong memotong. Sebab aku boleh nampak terus dari reflection kat area lampu atas. I is tak kuat ya. And doctor lelaki tu asyik lah ajak sembang. Aku ni macam mengantuk penat sebab bius tu kan tapi dia tak bagi lelap. Entah ngape. 

Tengah borak-borak tu, aku macam terasa ada benda ditarik keluar dari dalam perut. And perut rasa ringan weh. Kosong. Then aku dengar budak menangis. Alololo... Tudia si laksamana dah keluar. Doctor perempuan bawa dia kat aku untuk tengok jantina. Nampak lah cenonet tu ha. Terus rasa cinta mendalam. Dia cucikan Sunan then bawa ke bilik baby sementara dorang bawa aku ke ward. Disebabkan bius tu ada lagi, aku tak boleh nak makan and minum plus bergerak. So dorang jagakan baby. Sampai kat ward, Amal dah tunggu. Time ni hazab nombor 3. Muntah air tak berhenti. Ya Allah, letih nya. Dah puas aku muntah, aku tidur sampai lah nurse kejut untuk susukan anak. Kau bayangkan dengan perut gitu, kau nak bangun time susukan. Memang rasa nak menangis. Tapi ku gagahkan jua.

Masa awal-awal berpantangkan Sunan, memang totally 90% perlukan orang untuk bangun. Sebab sakit and tak biasa lagi. And now, yeah, that laksamana dah 5 years old 💕
.
SECOND - DON ARAFAT

Aku memang target nak bersalin normal masa Don ni. Masa dah 36 weeks, jumpa pakar kat Hospital Tanjong Karang. Doctor pun bagi semangat untuk bersalin normal. Memang aku get ready ja lah. Tak pernah rasa kan. Berdebar juga. Haha.

Masa 39 weeks 4 days, Thursday, aku buat check up kat Klinik Desa Kg Kuantan. Entah macam mana, BP high. Nak dijadikan kisah, masa aku 38 weeks, aku admit ward kat Tg Karang untuk sehari sebab baby kurang gerak. Time tu memang BP aku mencanak naik tapi nurse buat biasa ja. Aku pun lantakkan lah. Tak sangka berpanjangan. Back to story... Nurse Kasmah (KDKK) terus rujuk aku ke Klinik Kesihatan Kuala Selangor sebab dalam masa yang sama, air kencing aku kotor and kaki bengkak. Dorang takut aku eclampsia nanti. Sampai sana, check BP sekali lagi and nurse suruh aku rest. Dah rest dalam 20 minit, tetap begitu juga BP aku. Tak pandai turun. Terus jumpa doctor. And doctor referred aku ke Hospital Sungai Buloh. Dia consult aku and cakap kita akan keluarkan baby esok or lusa. Baik lah..

Aku naik ambulance ke sana. Petang baru Amal sampai. Paling sedih was tinggalkan Sunan. Tu seksaan jiwa tak terbendung. Hahaha. Kepala pula sakit memang tak boleh diajak berbincang. Pantang bergerak sikit, rasa nak hentak kepala ke dinding. Sakit namatai. Sampai nak makan pun nurse yang hantarkan makanan ke katil. Sebab kalau duduk kat PAC, kena ambil and makan sendiri kat pantry. I was tak kosserrr. Sebab sakit ya amat. Kang boleh jatuh.

Long short story, aku naik ward on the next day, Jumaat. Itu pun petang dah. Sampai ward, katil penuh. Terpaksa melukut di tepi gantang kat tepi tingkap. Panas tak kena kipas. Bila doctor datang nak pantau BP, still tinggi. Selamba aku cakap sebab panas. Doctor tu gelak je lah. Dalam sejam kemudian, ada sorang patient kena masuk OT. So aku ganti katil dia tu. Lega dia tak payah cakap. Hahaha. So menunggu lah untuk induce pada Sabtu nya nanti.

Aku induced pukul 8.30 am. Tapi pukul 12.30 pm baru rasa sakit-sakit. Orang kata sakit induce ni 10x ganda dari sakit biasa. Aku ni tak pernah rasa pun sakit beranak biasa tu. So bagi aku, sakit induce ni macam biasa lah kot. Hahaha. Aku bawa berjalan keliling ward, nak bagi jalan buka. Sebab belum ada bukaan time tu. Sakit sampai nak berjalan pun cungap juga masa tu. Tapi bila sampai makanan tengah hari, selamba ja aku telan. Konon nak ambil tenaga lah nanti. Sakit ke apa tolak tepi. Hahahahahaha. Pelahap gila.

Around 2 pm, doctor datang checked jalan lagi. Dah buka 2cm tapi degupan jantung baby tak cantik. Dia panggil sorang lagi doctor, check semula. Okay balik. Sampai jam 3pm, itu lah kejadiannya. Berselang 10 minit ya. Jantung baby tetap turun naik. Bila bukaan dah 4cm, doctor tak nak tunggu lagi. Sebab fatal distress. Emergency cs. Tak sempat tunggu Amal, doctor terangkan kat dia dalam phone ja. Then dorang bagi aku minum something then aku jadi kebas 1 badan. Bercakap pun macam orang kena stroke. Doctor tanya nama pun aku jawab entah apa-apa. Lepas tu aku tak sedar apa.

Tahu-tahu ja aku dah sampai OT. Itu pun sebab dorang nak transfered katil aku. Then doctor suruh aku duduk peluk bantal. Kali ni aku induce dalam keadaan duduk. Even aku dah lumpuh 1 badan, tetap rasa macam hilang sabar. Aku still boleh bergerak sebab proses induce tu macam lama sangat. Dengan kena tunduk nya. Eh tak boleh tahan woi. Rasa nak bergaduh. Dah settle semua, aku terbongkang tidur. Ada doctor yang tak bagi aku lelap. Tapi ada sorang ni cakap, biarkan tidur. Sebab BP aku still agak tinggi. Takut aku lagi stress masa kejadian gamaknya. Aku memang tak sedar apa. Aku terbangun sebab kena kejut. Doctor perempuan bawa Don kat muka aku untuk kenalpasti jantina. Naaa... Tudia panglima dah mai. LOL. Lepas aku cam semua, aku tidur mati balik. Sampai lah Amal datang tengok aku kat ward.

Ayat pertama dia -- KENAPA TERDAMPAR MACAM DUGONG?

Hahahahaa. Dengan tirai tak tutup. Waktu melawat bagai. Terdampar macam hapa. Malu gila woiii. Amal bawa Don jumpa aku. Aku memang layu gila. Amal balik, aku suruh nurse ambil Don then tidur semula. Apo punya peel mak ni. Kah! Aku berpantangkan Don sangat senang. Hari ke 3 selepas keluar hospital pun aku dah relax jemur baju. Dah pandai manage cara bangun yada yada yada. Pengalaman mengajar jadi lebih baik. Gittew.

And now, Don dah 3 years old. Memang mengundang kejadian mak naga setiap hari. Plus jenis bercakap tak henti 💕
.
HABIS!
Tema nya anak-anak aku dua-dua di-bersalin-kan pada hari hari yang sama - SABTU. Beza time ja. Sorang malam, sorang siang terik mentari. LOL

.
No matter how mak mak bersalinkan anak, kita tetap bertarung nyawa demi kelangsungan satu lagi nyawa. Kau bersalin normal sakit meneran ke, bersalin cs sakit nak bersin batuk ke, kau tetap mengandung bawa perut ke sana sini selama 9 bulan 10 hari. 
Tak ada yang nafikan fitrah tu.

Regards,
Fara
Mama laksamana & panglima

23 December 2018

PENGAMBILAN PEMBANTU TADBIR (P/O) N19 DBKL : WRITING TEST AND INTERVIEW JOURNEY

Assalamualaikum.

Kemain tajuk post kau. Hebahan sangat kekdahnya. Macam lah orang kisah. Haha.

WRITING TEST - 15/11/2018

Aku dapat emailed tentang ujian ni on 09/11/2018. Terperanjat juga lah sebab sekian lama tak dapat mana-mana panggilan bagi sektor kerajaan. Tapi sebenarnya aku sendiri tak ingat masa bila aku applied untuk jawatan ni kat DBKL. 

Sehari sebelum hari kejadian, aku dah informed boss yang aku ada test ni. Kebetulan dia masuk office hari tu. Kian Yoong macam termenung kejap. Then tiba-tiba dia tanya aku; "KALAU U DAPAT JAWATAN TU, HOW MUCH THEY PAY U EH?" Aku jawab lah apa yang aku tahu. Around RM1,400.00. Kemudian dia diam balik. Lama sikit tu, dia bunyi lagi; "WE NEED TO START OUR KINDERGARTEN PROJECT. PLUS I WILL FOLLOW UP WITH MY FRIEND ABOUT OUR ACCOUNTING SERVICE. SO THAT U CAN START BOOK KEEPING HER COMPANY ACCOUNT." Nampak tak kengkawan semua? Betapa dia tak nak lepaskan staff yang berkaliber macam aku ni. Kah!

Pada hari kejadian, aku bangun awal gila. 5.30 am dah bangun ya. Subuh pun belum masuk lagi. Aku mandi and bersiap then solat. 6.45 am aku dah keluar rumah sebab test tu start 8.30 am. Atas LATAR, hujan dah rintik tapi tak lebat. So aku redahkan juga. Masuk je toll kat Federal Highway, hujan dah light light lebat nya tu. Aku tetap gerak macam biasa. Masuk Cheras, hujan memang lebat. Nasib baik dah nak sampai. And mujur aku pakai jacket. 

Sampai sana, register apa bagai, masuk hall. Dalam hall tu ada sorang staff DBKL ni. Dia macam bersoal jawab dengan semua candidates. Aku macam, eh, apehal dia main tanya-tanya soalan ni? Bukan ke ni typing test?? Ye kawan-kawan, aku selama tu memang beranggapan aku akan hadap TYPING TEST! Gigih aku practice menaip tau. Tapi tak ye. Sebenarnya WRITING TEST! Mula lah aku gelabah beruk dok hafal and baca tentang DBKL. Tu yang aku main hentam je jawab siapa nama Timbalan Menteri Wilayah tu. Nasib baik soalan banyak soalan Math. 

Habis test, terus pecut ke Bangsar pula buat kerja macam biasa. Memang tak fikir pun akan lepas ujian tu. So aku biarkan aje.

INTERVIEW - 12/12/2018

Aku dapat emailed on 03/12/2018. Memang menjerit happy weh. Tak sangka lulus test even jawab nama menteri pun salah. Hahahaha. So memang aku prepared baca segala isu semasa. Sebab dulu masa aku pi interview Majlis Daerah Raub, dia tanya aku berapa harga semasa gula. Then kemudia aku dikatanya tak layak sebab ada diploma. Nak pakai yang ada SPM sajork. Eh, terluka berdarah betul hati time tu.

Interview ni pukul 1.30 pm. So pagi tu aku masuk office dulu. 12.00 pm baru gerak kekdahnya. Sampai sana 1.10 pm. So aku naik je atas, duduk tunggu sebab interview start 1.45 pm kata interviewer tu lah. Aku dah buat muka face palm. Hahahahaa. 

Dah sampai masa, masuk bilik menunggu ramai-ramai sambil tunggu nama kena panggil. Sekali masuk, 6 orang. So aku macam kurang lah sikit nervous tu. Group aku group yang last masuk. Interviewer pun dah lemau kekdahnya. Ye lah, beratus orang dorang hadap dari pagi. So tanya pun macam ala kadar. Tapi tu lah ye. 1 hapah pun tak tanya isu semasa. Dia tanya pasal diri kita, kerja kita, and misi kita dengan DBKL kalau terpilih. Aku ni dah lah jenis payah bab spontaneous ni. Habis keluar bahasa rojak BI-BM. Sebab ada words yang aku selalu guna in BI, bila nak translate tu BM on the spot, aku blur. Nak terangkan words tu pun, aku bantai guna maksud BI juga. Lantak kan sana. 
.
.
So itu lah sajork. Overall, aku memang tak berharap. Sebab pertama; Most of them yang datang, ada lah gov. staff juga. Yang mana dorang ni dalam kontrak or yang berjawatan bawah sikit. So kira untuk kenaikan pangkat and tetap lah. Kedua; Yang dipanggil interview adalah seramai 400 orang (almost). Bilangan jawatan yang kosong cuma 50 sahaja. Hahahahaa. Tawakkal je lah ya.

Regards,
Tukang Cari Kerja Yang Gigih


14 September 2018

PAHLAWAN KEMBAR SYURGA : AHMAD DAN MUHAMMAD

Lately aku dikelilingi oleh para ibu yang mengandung, yang berpantangan dan tak ketinggalan, yang keguguran or lost their baby after birth. Masing-masing ada rezeki masing-masing. Ada yang pernah hilang anak (meninggal), sekali Allah balaskan dengan anak-anak yang berderet selepas itu. Who knows.

Aku nak share kisah Ahmad dan Muhammad; pahlawan kembar aku yang tak sempat menjenguk dunia. Aci lah kan. Abang-abang nya ada je kisah kelahiran dalam blog ni. So being fair and square, mama harus tepekkan sekali kisah this twin warriors. Baru dapat kekuatan nak cerita.

Never expected of this miracle. Tahu aku pregnant tapi tak tahu yang aku tengah bawa kembar. Sebab aku tak pernah lagi pergi check up. Just buat UPT. Aku rasa, aku beli dalam 5 units bendalah ni. Berlainan jenis. Sehari, satu kali kekdahnya. Hahahaha. So decided nak buat check up masa 2 or 3 months nanti. Terus buat buku merah lah senang. 

Pregnancy aku sangat smooth. Tak ada loya, pening or whatsoever. Sama je macam Sunan and Don dulu. Okaylah, rasa letih and nak pitam tu selalu. Tapi aku try banyakkan makan yang berkhasiat sikit. Kebetulan kerja tengah menimbun so nak rest dengan tenang, memang payah. Malam pun aku pulun kerja. Nak tak nak, aku kena jaga makan.

Sampai lah masa kandungan aku dalam 9 minggu macam tu (aku kira sendiri pakai pregnancy calendar), aku decided nak cuti panjang. Berehat, balik Karak. And my holiday was very very nice, relax and fun. Sampai lah lagi 2 hari aku nak kena balik Selangor. 

Sabtu, tengah hari, aku ada jumpa sorang ustaz area rumah abah ibu. Nak minta dia tolong scan kan diri aku ni. Kan terlalu banyak sangat gangguan and mimpi-mimpi pelik yang aku dapat. Selepas aku banyak bertanya, kemungkinan gangguan jin and saka. So aku decided nak berubat. Ustaz tu kata, datang Ahad. Means keesokkan harinya sebab hari tu dia tak busy. Aku iyakan je.

Selepas aku cakap nak berubat, start petang Sabtu tu, aku asyik kentut tak berhenti. Angin kemain banyak dalam badan. Menderu-deru perginya. Hahahaha. Aku assumed yang memang angin teruk lah. Sampai ke malam, still tak berubah. Worst, aku dah tak boleh nak kentut pun. Menggelisor weh. Duduk salah, baring salah. Sumpah tak selesa. Rasa macam nak gastrik tu pun ada.

Around 5 am (Ahad), aku dah rasa sakit gila babeng. Kaki rasa lemah sangat. Aku pi toilet nak kencing, nampak ada secalit darah kat spender. Aku terus kejutkan ibu, bagitahu. Ibu suruh aku kejut kakngah, ajak pi hospital. Start berdarah tu, aku rasa sakit selang seminit. Contraction yang lagi sakit dari contraction nak bersalinkan Don. 

Sampai hospital, doc scan perut. Dia tanya, berapa minggu. Aku jawab 9 minggu. Dia tanya aku banyak kali, sure ke? Then aku bagi tarikh last period. And dia kira, memang 9 minggu. Tapi dia pelik sebab besar. Masa ni dia tak cakap apa pun lagi. Dia tengok jalan, tak ada yang buka. Means baby aku selamat. Dia bagi aku vitamin kuatkan rahim. Then aku balik. 1 hari suntuk aku berkurung dalam bilik, tak bangun tak apa. Baring je sebab sakit tu berulang-ulang.

4.30 am (Isnin), sakit aku makin kuat. Makin memulas segala usus rasanya. Ha kau, imaginasi ngeri sangat. Hahaha. And terasa nak kencing. Masa kencing tu, ada benda yang ikut sama keluar dengan air kencing. Berketul-ketul darah keluar. Aku dah jerit panggil ibu. Terus siap-siap ke Hospital Bentong balik.

Sampai sana, doc scan and informed yang baby memang dah tak ada. Doc korek baby bagi keluar. And masa ni aku tak tahu pun yang baby aku tu sebenarnya, BABIES. Kembar. Doc pun tak inform aku. Tak tahu kenapa. Tapi proses korek tu tak habis. Still ada yang tertinggal. So nak tak nak, kena transfer ke HOSHAS. Masa dalam ambulans tu, rasa penat gila. Tapi nak lelap tak boleh. 

Sampai HOSHAS, lepas staff ambil keterangan aku, check BP bagai kat emergency, dorang tolak aku pergi PAC. Nak kasi keluarkan yang ada tu lah. Sementara tunggu giliran, ada lah sorang nurse ni lalu depan aku sambil pegang bekas spesimen ke apa, tapi macam tabung lah and dalam tu ada ketulan or kantung (tak sure). Dia datang kat aku and said;

"TAHU TAK ANAK AWAK NI KEMBAR? TENGOK, DUA. BERTABAH LAH PUAN."

Aku daripada jiwa tengah okay, terus rasa termengkelan. Rasa tak tertelan air liur. But I try so hard untuk tak menangis. Aku senyum je pandang nurse tu. Then dorang suruh aku baring atas katil untuk jalankan prosedur. Believe me, sepanjang masa tu, aku hilang rasa. Korang buat lah apa pun, aku tak kisah dah. Aku dok mikir betapa jahat nya aku dengan anak-anak aku tu. Aku kerja tak ingat dunia sampai aku lupa aku tengah bawa nyawa. Tapi tu lah, aku tak menangis. Sampai kan doc kat situ pun cakap, aku antara ibu keguguran yang ceria. Hahahaha.

Doc kata tak boleh nak keluarkan dengan cara manual lagi dah sebab tak terjangkau. Nanti aku yang sakit. So kena masuk OT. Aku iya kan aje. Start that time, aku kena puasa sampai lah pukul 2pm. Then prosedur dalam OT tu, aku tak tahu menahu langsung. Sebab dia suntik dengan pelali, aku tidur tak sedar diri. Mujur tak macam dugong terdampar lagi.

So itu lah perjalanan aku dengan my pahlawan syurga, Ahmad dan Muhammad. Ibu mana yang tak sedih. Bodoh lah kalau cakap aku tak sedih. Tapi aku cuba berlagak biasa. Maybe sebab hati aku terlebih kental. Ada masa, aku menangis juga tapi tak lama. Sebab aku tahu, dorang bahagia di bawah jagaan Nabi Ibrahim a.s. Jagaan yang sempurna.

Sunan ada lah juga tanya mana adik dalam perut yang mama makan tu. Hahahahaha. Mulut dia tu memang tak ada insurans. Aku cakap yang Allah ambil simpan. Then aku cakap kat dia, kalau nakal-nakal, nanti mama ikut adik duduk dengan Allah. Terus dia insaf sekejap. Sekejap je lah. Lepas tu membuas balik. Sabaaaaarrrrr je lah.

Takziah kepada para ibu yang pernah kehilangan anak syurga mereka. Jangan bersedih. Hikmah Allah itu rahsia.

Regards,
Mak kepada Sunan, Don, Ahmad dan Muhammad.

29 August 2018

DEPRESSION : STRUGGLE IS REAL

Assalamualaikum and hi,

Lamanya tak update blog. Malas plus busy dengan kehidupan. Aiceh.. Macam lah engkau seorang yang ada kehidupan ye Fara.

Disebabkan kesibukan dunia, aku menghampiri tekanan yang menjerumus kepada depression. Allahu.. Sakit nya jiwa. Sakit melawan pelbagai rasa yang tengah berperang dalam diri kau. Rasa sunyi, sedih, penat, lelah, seorang yada yada yada. End up, kau rasa nak ma**.

Aku jadi baran yang tak boleh diterima akal. Baran melampau-lampau. Kadang puncanya kecil je tapi rasa nak marah tu macam nak bunuh orang. Selalu jadi mangsa adalah anak-anak. Selalu jadi mangsa keadaan. Sedih nya weh.

90% penyumbang ni adalah kerana kerja. Ya, KERJA. Siapa yang follow aku, tahu lah macam mana perjalanan kerja aku sekarang. So kalau tak meroyan, tak sah. Bila tekanan kerja tu datang, aku terbawa-bawa sampai ke rumah. Dah tr y hard untuk asingkan jiwa tapi tak mampu. Rasa makin meraban. Hahaha.

Ada masa, aku jadi malas. Rasa nak baring kaku tak buat apa-apa. Ada masa, aku nak menangis je. Biar bengkak mata. Ada masa, aku nak sibukkan diri dengan kerja. Biar gila berterusan. Ada masa, aku nak hamun semua benda. Rasa jiwa sempit.

Latest, satu hari aku kemurungan. Aku cakap dengan anak-anak tanpa nada yang lembut. Marah, jengil, jerit pekik. Ya aku tahu tak bagus langsung untuk pertumbuhan anak-anak. Tapi nak buat macam mana? Aku tak boleh nak kawal 100%. Then aku menangis. Menangis bukan yang biasa-biasa tu. Aku menggogoi macam budak hilang mak. Rasa sakit kat dada tak mahu hilang. Rasa jantung mahu pecah. 

Then aku dengar suara dalam kepala. Suruh aku buat benda bodoh. Nauzubillah. Kalau aku hilang pedoman masa tu, tak ada dah aku hari ni. So aku cepat-cepat cari Tuhan. Menangis macam orang gila di setiap sujud. Lega. Walau sedikit.

Ya, struggle is real. Siapa yang kata depression itu benda remeh, isu untuk di-mengada-ngadakan,fikir semula. Tak siapa yang nak ada dalam keadaan macam ni. Antara kuat dengan tak je. And alhamdulillah, aku masih belajar untuk kurangkan tekanan. Aku belajar let go. Semoga cukup kuat lah sampai tua.

Regards,
Me.

5 June 2018

IMBAU

Ada masa, datang kenangan.
Tak mampu ditepis tepi.
Diselak satu demi satu.
Terpampang betapa kenangan itu banyak.

Di setiap satunya dipahat rasa.
Duka.
Suka.
Bahagia.
Lara.
Bercampur aduk tanpa diasak.

Ada masa hati meruntun.
Hiba.
Setiap yang hadir makna nya mungkin berjuta.
Payah nak di ghaibkan.
Kekal tak berganjak.

Memori.
Entah bila akan kenal erti pergi.