Awesome Followers

5 June 2018

IMBAU

Ada masa, datang kenangan.
Tak mampu ditepis tepi.
Diselak satu demi satu.
Terpampang betapa kenangan itu banyak.

Di setiap satunya dipahat rasa.
Duka.
Suka.
Bahagia.
Lara.
Bercampur aduk tanpa diasak.

Ada masa hati meruntun.
Hiba.
Setiap yang hadir makna nya mungkin berjuta.
Payah nak di ghaibkan.
Kekal tak berganjak.

Memori.
Entah bila akan kenal erti pergi.

29 May 2018

LAMPAU

Masa lalu.
Mana mungkin diulang kembali.
Dia diam di situ.
Kekal di tempatnya.
Tidak berkalih.

- Fara Kamarudin -

1 May 2018

KISAH DON DAN TIGA PENGASUH

Haaa, tajuk kemain mengalahkan buku cerita dongeng kanak-kanak. Macam Snow White dan 7 Orang Kerdil, Sang Kancil dan Sang Buaya yada yada yada. Okay back to the path.

Don ni baru 1 tahun 8 bulan. Tapi dia dah bertukar 3 orang pengasuh tau. Tak macam bangnan. Sorang tu je lah pengasuh yang ada dulu. And she was the best baby sitter I had. Gila tak best? Dia jaga anak kau macam anak dia sendiri. Makan pakai terjaga. Bangnan tu bersih je sepanjang duduk dengan dia. Tapi sekarang? Allahu. Kalau tak berminyak hitam, mesti berlemuih peluh. Tak pernah lah aku balik kerja, dia suci bersih seharum mewangi. Mesti kelat. Sebab dia duduk bengkel dengan apak nya.

Okay, berbeza dengan Don. Aku memang kena hantar dia ke rumah babysitter. Kalau tak satu apa pun tak jalan. Ye lah, aku ni bukan lah kaya raya yang mampu duduk rumah petik jari duit masuk. Kena lah bertungkus lumus untuk dapatkan sekeping check gaji. Itu pun bertekak dulu dengan Ah So suruh dia pass kan check. Padahal nak minta duit sendiri tu. Kemain liat dia nak bagi. Hare betul.

PENGASUH 1 :

Masa Don baru habis pantang, aku hantar dia ke Pengasuh 1. Pengasuh ni dekat je dengan rumah aku and kedai MIL. So senang MIL nak pantau. Dia bagus. Jaga Don macam anak sendiri juga. Dikelek berjalan ke hulu ke hilir. 

Tapi sayangnya, dia selalu mengadu penat. Dia memang tak mengadu dengan aku. Dia bercerita dengan orang lain. Sebab dia pun buat kuih untuk berjualan. So dia akan penat. And orang ramai yang 'prihatin' ni, akan cerita semula kat aku. Aku mula lah rasa serba salah. Sebab anak aku ke dia penat? Jadi nya aku buat keputusan untuk stop kan. 

PENGASUH 2 :

Yang ni aku malas nak ulas panjang lebar. Cukup lah aku cakap, anak aku kena physical abused. Based on what people around that babysitter house told me before. And I still can't move on with that. What on earth were u thinking about that time? How could u hit other people kid? Tak rasa bersalah ke?

Lantakkan sana. Aku stop immediately. 

PENGASUH 3 :

Suddenly she said she don't want to babysit my son anymore! Tak ada ribut, tak ada angin. Bagi alasan pun bercampur aduk. Sekejap put a blame on other people. Sekejap kang sendiri punya badan. Entah. Payah nak tebak akal manusia.

And the best part was --- She told me with a text. A day before I start working again on Monday. Tahu tak kelam kabut tu macam mana? Macam taufan! Mana nak cari babysitter baru lagi, mana nak fikir pasal auditor nak bertandang lagi. Sebab Isnin tu ada auditor datang. 
Runtuh perasaan.

Then aku try move on. Dah orang tak sudi, buat apa dihegehkan. Lantak lah dia. 
But lets do this --- What u give, u get back. 
And I can smile without prejudice. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

So itu lah kisahnya Don Dan Tiga Pengasuh.

Semalam juga dah dapat pengasuh baru. Thanks Allah. Kalau tak, sikit lagi aku nak jadi Wonder Woman tau.

24 April 2018

TIADA TAJUK

Assalamualaikum and hai korang.

Lamanya tak menulis kat sini. Sebab kalau ada apa-apa, aku direct tulis kat IG or FB. Tapi kali ni rasa nak meluah mengadu domba kat sini pula lah. Lantak lah ada orang nak baca ke idok kan. Aku kan suka syok sendiri mengandaikan ada orang yang baca blog sendu aku ni. 

Lately jiwa rasa gundah gulana. Serba tak kena. Entah. Macam ada sekatan untuk aku tempa bahagia. Hahaha. Kemain ayat kau. Tapi ye lah wei. Rasa macam --- Eh, apasal payah sangat aku nak ketawa dengan ikhlas ni? Okay, melainkan aku tengah tengok ceramah Ustaz Syamsul Debat. Yang tu memang aku gelak terbahak-bahak tanpa menghiraukan keadaan sekeliling. Gila tak gelak kalau tengok ceramah dia? Kelakar nak matai.

So bila aku rasa down macam ni, mula lah aku ter-flashback kehidupan aku yang dahulukala tu. Ye, kata orang kisah yang lama usah dikenang. Tapi tak boleh weiiii. Tetap terimbau-imbau. I is kenot brain. Why ah? Terkenang duduk rumah nenek masa nak raya. Dengan lagu raya berkumandang bagai. Then mula lah menyesal. Kenapa dulu aku tak betul-betul menghargai and ihklas untuk balik beraya rumah nenek kat Raub tu ha. Lepas tu menangis. Hahahahahaha. Bods betul lah.

Sebenarnya aku rasa aku dalam depression. Sangat! Terlalu banyak yang aku nak handle, aku nak hadapi. Memang orang kata, setiap pahit akan hadirnya manis. Tapi la ni, aku merasa manisnya itu sebentar cuma. Kemudian pahit kembali menjelma. Huwarghhh. Hidup ibarat roda; Kadang di atas, kadang di bawah. Kita kena akur. Tapi tahap bawah dia ni, tahap buat aku terduduk tak mampu nak bangun dah wei. Rasa macam, this is it. Enough lah. Aku penat. Gittew.

Pernah terfikir nak bungkus kain baju and lari. Pi lah mana-mana pulau terpencil or kampung terpencil macam kampung pulau yang Kashah Lagenda Budak Setan tu pi untuk buat thesis pejadah dia tu. Or kampung Fazura dalam Langit Cinta tu ha. Rasa tenang je kalau bayangkan. Itu baru bayangan gurauan, belum rasa betul-betul.

Tapi bila tampar balik muka sendiri, baru sedar. Ada dua ketul makhluk kenit yang memanjang melekap dengan aku tu ha. Bayangkan kalau aku tak ada. Apa nak jadi dengan dunia dorang? Mau terbalik kekdahnya. Bukan boleh percaya dorang tu. Nak pula si Don. Phewwww. Tahap lasak dia tu boleh mengakibatkan darah tinggi and sakit jantung. Bertabah betul lah.

Paling-paling yang aku mampu buat pun, duduk bertapa kat Bukit Malawati. Termenung hadap laut luas. Dengan angin bayu membawa bauan busuk lotong. Hahahaha. Tapi jadi lah. Rasa aman juga perasaan. Tak pun aku pi MMCineplex, beli tiket, tengok lah wayang sorang-sorang.

Sebut pasal tengok wayang, aku baru lepas tengok A Quite Place. The best part is, aku sorang-sorang. Bukan setakat sorang-sorang bawa diri, sorang-sorang dalam hall tu. Masa mula-mula masuk tu, memang gelap gelita. So aku keluar and buat perkiraan, nak teruskan ke or tak. And aku buat keputusan untuk teruskan. Ye lah, membazir dah beli tiket kan. 10 minit pertama, aku tidur. Boring plus aku over penat. Sekejap je duduk dah terlelap. Aku terjaga masa scene anak kecil dia kena tangkap dengan makhluk jahat tu. Lepas tu terus segar bugar. 

Sepanjang masa tu, aku tak lah rasa seram pasal hantu pawagam ke apa. Memang tak ada fikir langsung pun. Just berdebar dengan jalan cerita tu je. Rasa macam cepat lah kau mati wahai makhluk sekalian. Hahahaha. Andddd.... 5 minit terakhir memang saat mencemaskan bagi aku. Sebab staff cinema tu dah ada kat belakang. Get ready nak on lampu. Bukan cemas apa. Dia lelaki. So aku mula lah terbayang bukan-bukan. Kena bunuh and rompak ke kan. Haahhahaha. Teruk nau nau kepala otak aku ni.

Lepas semua tu, back to normal life lah. Kena siapkan audit file. Dah masuk musim audit kan. Almost 80% done actually. Nampak mudah pula kali ni. Lantakkan sana. Janji yang major macam Fixed Asset, Fixed Deposit semua tu aku dah settlekan. Tinggal nak offset mana-mana yang tak perlu je. Sebab dah ceased operation, banyak transaction macam dah tak valid lagi. So boss suruh write-off or offset je. Baik lah. Senang kerja aku. 

Even kerja aku banyak and buat aku stress kadang-kadang, aku still boleh bertenang. Tapi bila kat rumah, even anak tumpahkan air sikit pun, dia punya rasa tertekan tu sampai rasa nak menjerit kuat-kuat. Allahu. Entah apa kena dengan aku pun tak tahu lah. 

Semoga bertambah tabah lah wahai seorang Fara. Even depression is not a good thing, try lah handle dengan bijak ye. Nasihat untuk diri sendiri kekdahnya. 

Adios!

17 March 2018

SURI RUMAH vs WORKING MOM

Assalamualaikum dan salam sejahtera salam cium tangan ibu bapa.

Terbaca kisah/post seorang suri rumah yang mungkin mewakili semua suri rumah seantero Malaysia or maybe seantero dunia betapa perbandingan antara Suri Rumah dan Isteri/Ibu Bekerja itu ada. Oh yes, dah tentu lah ada. Aku tak nafikan. 

Aku tahu sebagai seorang suri rumah, penat dia tu macam mana. Sebab aku pun akan jadi fully suri rumah bila weekend. Bangun pagi, uruskan hal rumah and anak-anak. Selagi anak-anak tak tidur, tak mampu nak rehat. Aku faham sebab aku pun selalu hilang kawalan then bertukar menjadi Naga Seri Gumum. Hoih, penat tahap nak menangis peluk dinding tau. Belum lagi tiba-tiba boss whatsapp bagitahu ada client nak renew insurance jam tu juga. Bayangkan kelam kabut tu macam mana.

Yang aku tak setuju bila suri rumah tu highlight kan betapa working mom/wife ni mampu melawa dan bergaya untuk ke tempat kerja. Sedangkan dorang terpaksa lah berserabai sepanjang hari sebab tak sempat nak melawa bagai. Agaknya yang dorang tengok tu adalah pekerja atasan or boss besar yang duduk atas kerusi empuk bilik ber aircond yang duk tala ke dia aje. Belum lagi dorang tengok yang kerja kuli dalam bidang hardcore tu. Minta mengucap lah kalau dapat tengok dalam separuh masa kedua tu ha. Kalah zombie. Aku lah tu.

Pagi masa datang, lipstick elok je cantik kat bibir. Muka berseri-seri. Masuk tengah hari, lipstick entah ke mana, rupa dah macam ceti kejar penghutang. Mencuka penat plus mana nak sempat touch up sangat. Lain lah kau kerja memang kena hadap customer or clients. Yang tu memang kau WAJIB melawa. Kalau tak kang, lari lah semua. Sales and productivity merundum. Ini hakikat tau.

Working mom/wife ni sebenarnya lagi penat daripada suri rumah. Bukan setakat fizikal, mental juga boleh tahan hazab. Ye aku tahu suri rumah juga penat mental. Tapi sekurang-kurangnya dia kena hadap kepenatan and mental torture yang ada di persekitaran rumah dia je. Anak kecahkan rumah walhal baru lepas kemas. Anak tumpahkan air or makanan. Anak tak nak dengar cakap and tak nak tidur. Anak bla bla bla. Aku tahu lah, aku memang selalu rasa stress gitu. Hahahaha.

Tapi untuk orang yang bekerja, dia kena hadap tekanan yang datang dari pelbagai sudut. Performance tak bagus, boss bambu. Terlebih diam or terlebih rajin, office mate kutuk belakang. Malas, supervisor memetir. Servis tak bagus, clients hamun. Belum lagi masuk printer and mesin fotostat buat hal bila kau tengah urgent nak siapkan tugasan. So semua kena hadap benda ni. Jadi tekanan otak tu berganda-ganda. 

Balik rumah, ambil anak, kena siapkan semua hal rumah sebelum dapat rehat and masuk tidur. Tapi sebelum settle semua, kena hadap lagi tekanan yang ada dalam rumah pula. Anak degil tak nak mandi or makan, anak berebut mainan sesama sendiri, anak tumpahkan makanan tengah makan, or suami buat tak endah dengan urusan rumahtangga. Semua tu berkumpul jadi satu. Tu belum lagi terpaksa bawa balik kerja ke rumah and settle kan sebelum esok. Aku selalu kena.

Memang lah working mom ni bila hujung bulan je dapat duit sendiri. Boleh lah beli macam-macam yang dia suka. Tapi tak semua yang akan rasa macam tu. Ada je working mom/wife yang bila dapat gaji, berkira-kira boleh tak beli seutas rantai or handbag untuk diri sendiri. Or beli wallet yang harga maybe tak sampai RM20. Sebab dia kena tanggung juga segala perbelanjaan yang ada. Ini kalau jenis dapat lelaki biawak hidup lah. Or maybe suami bekerja tapi pendapatan tak mampu nak tampung segala hal. So isteri ni kena lah support sikit. 

Untuk setiap upah yang working mom/wife ni dapat at the end of the day, tak terkira banyak nya keringat fizikal dan serabutnya mental yang mereka kena hadapi. Yes mereka boleh berhua hua ditempat kerja untuk menghilangkan tekanan tapi di sebalik setiap tawa, kepala juga tengah fikir apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja kaki melangkah ke pintu rumah.

Or setidaknya diserabutkan dengan fikiran --- NAK MASAK APA DINNER NANTI??
Persoalan yang paling ditakuti setiap wanita. Kah!

Selamat berhujung minggu guys.