Awesome Followers

17 September 2017

KAWAL

Semalam bagi aku sangat stressful day. 
Rasa macam,"Argh, give up!" 
Gittew. 

Aku ni dah lah banyak benda nak kena tackle, tiba-tiba ditambah dengan benda yang super remeh temeh. 
Kau rasa? 
Actually benda tu bukan aku yang undang pun. 
Orang yang menambah rencah. 
Hoih, penat tau.

Terasa hidup macam kena control. 
Di control suasana. 
Macam tak boleh nak lepas. 
Ah, letih hadap.

End up, menangis.

Itu je lah yang kau tahu je pun Fara.

22 August 2017

HURU-HARA!

Amboi, kemain nak gempak tajuk entry.

Entah, lately rasa miserable sangat hidup ni. 
Tunggang langgang. 
Semua benda tak kena. 

Buat yang ni, yang itu ada problem.
Siap yang tu, yang sinun pula jahanam. 
Serba serbi pelik.

Dengan tekanan darah yang mencanak-canak naik. 
Sakit kepala rasa nak cabut je kepala ni and rendam dalam air laut. 
Eh over.

Kat tempat kerja rasa macam neraka. 
Tekanan bertubi-tubi. 
Bukan tekanan apa, tekanan udara yang terlebih mampat kali. 
Phewwww.

Bayang kan eh --

Kau baru nak buat kerja yang ni.
Tiba-tiba ada orang dah lempar kerja yang lain atas bahu kau.
Kena lah kau sambut and buat sekali.
Then, papp!
Not perfect. Kena bebel.

Haih.

Susahnya nak bagi faham.
Yang kita ni bukan hebat nak buat semua benda dengan berambi.
Kadang dah habis berhati-hati. Takut silap sana sini.

Allah.

Entah bila nak habis.

Need a normal life semula.

18 July 2017

PENAT

Pernah tak korang rasa penat nak hadap kehidupan harian korang? 
Sekarang ni aku rasa macam ni tau. 
Entah lah. 
Rasa hilang motivasi diri. 
Hamboih kemain ayat.

Rasa macam, 'Thats it, I'm done!'

Tapi nak done macam mana? Arghhh!

Maybe sebab aku stress dengan kerja aku. 
Yes, memang sangat dah ni.
Rasa macam nak lempar semua yang ada and tidur sepanjang hari.
Oh man, best gila.

Ish.
Tak baik sebenarnya mengeluh tapi aku ni manusia biasa.
Kennnn.

Okay lah.
Nak meratap dalam mimpi.

Night chuols!

10 July 2017

MARI LAH BERBORAK D WAKTU MALAM KELAM PETIR BERDENTAM DENTUM

Hai korang.

Haih, lamanya tak update. Last update bulan April. Now dah July. Dah tiga purnama chuols. Hang Tuah pun dah pergi-balik Melaka-China dah pun kalau kena gayanya ni. Kah!

Actually busy sangat lately. Kadang sampai tak ada masa dengan anak-anak. Sobs. Sedih kalau ingat. Ni pun tadi settled tidurkan kedua-dua orang heroes tu ha. Baru dapat update tanpa rasa bersalah.

Sejak aku punya masa kerja flexible ni, kerja sebenarnya makin bertambah okay. Ingat tak dulu aku ada update macam best kerja masa flexible ni? Mohon lah jangan terpedaya. Bertambah stress adalah.

Selain kerja-kerja akaun kilang aku tu, aku kena hadap lagi tiga akaun syarikat boss aku. Kau bayangkan betapa aku makin gila dengan nombor. Dia punya dateline tak beringat. Macam kes latest. Ni untuk akaun dobi Cleanpro boss aku. Dia bagi aku segala tok nenek file on Tuesday last week. Dia nak benda tu complete on Friday, the same week. Boleh bayangkan tak macam mana penderitaan aku? Hahahaha. 

And minggu ni dia nak akaun untuk kilang aku complete for audit year 2017. Ohemgee. Tahap stress aku ni dah boleh buat aku pergi gunung Kinabalu lepas tu gelongsor turun sambil jerit-jerit angkat tangan tinggi-tinggi. Mana nak handle hal kerja lagi, nak handle hal anak lagi. Ohmai. Memohon ketabahan alam semesta sangat.

Sunan pula jenis dah pandai complaint segala benda. Bila aku dah start buka laptop, dia akan bebel. "Mama ni asyik kerja je." Kesian dia. Rasa terabai agaknya. Pernah sekali tu dia cakap macam ni kat aku; "Mama asyik kerja je. Rehat lah. Nanti mama mati." Tak tahu lah nak berbangga rasa dihargai or menangis kesentapan. Kahkahkah.

Don... Yang ni pun satu hal. Nak melekap je. Selalu aku balik awal dari office, aku akan settle kan dulu semua hal rumah. Memasak, membasuh baju, menjemur baju, melipat baju, mengemas sikit-sikit. Lepas dah settle semua, baru boleh ambil dia dari rumah pengasuh. Kalau tak, sepanjang aku buat semua kerja rumah tu, dia akan melalak meraung macam kena dera. Siap package sedu sedan meratap hibaaaaaa. Pasrah mak kau ni nak.

Disebabkan rasa stress, aku bantai pi cari kerja lain. Habis segala jenis pekerjaan yang sesuai aku isi and sent resume or cv. Lantakkan sana. Sampai ke Kuching Sarawak pun aku applied. Yang tu kerja kerajaan. Kalau ada rezeki, adalah. Sampai begitu sekali tahap tekanan kerja aku ni ha. Mula-mula boleh handle, lama-lama rasa loser. Dah jadi hamba kerja rasanya. Dulu kemain nasihat laki sendiri jangan dok hambakan diri dengan kerja. Sekarang rasain. Kepala otak asyik ke situ je.

Eh, selamat hari raya korang. Baru raya ke 15 eh? Aku pun tak mengira dah raya berapa hari. Sebab aku punya raya sampai raya ke 6 je. Once balik Kuala Selangor and start kerja, makanya raya tamat. Hahahaha. 

Raya tahun ni aku balik Karak sehari awal. Dengan anak-anak, adik perempuan and Pakyai (cousin aku) je. Aku pick up Pakyai kat LRT Gombak then berdesup balik Karak ikut jalan lama sebab highway jamned. What do u expect bila dah petang raya macam tu? Idok lah rajin nak hadap berejam. Ikut jalan lama, sempat berbuka dengan family aku. 

And macam biasalah, raya aku punya job was memasak. Hoih senang kerja aku. Tak payah fikir nak sinsing lengan baju basuh pinggan. Hahahaha. Seronok. Buka PakGoog then pi market cari barang. Lepas tu berperang kat dapur. Siap, ada orang tukang hidang. Habis makan, ada orang tukang kemas. Kah!

Aktviti merendek tanpa tujuan ke Pasarayaku and lepak mamak masih diteruskan tanpa skip ye. Memang acara tahunan tu. Kalau tak buat, rasa macam raya tak lengkap. Selebihnya, merentuh kat rumah. Beraya pun ada lah dalam 6 buah rumah sepanjang raya tu. Okay lah daripada tak ada langsung.

Baiklah, nak berdodoi lelapkan mata. Mana tahu esok bangun-bangun ada seguni duit tepi tilam. Terus jadi CEO tak payah kerja. Vehrangan lah kau fara.

Assalamualaikum.


14 April 2017

NOSTALGIA PETANG

Kan aku dah cakap. Asal petang je aku ni mudah terimbau hal lama. Ampun lah perangai Fara ni ha. Hahahaha.

Semua gara-gara kawan sekolah plus kawan sekampung yang shared gambar tadika dengan baju merah belang biru kat tepi. Pattern zaman aku yang lahir tahun 80an. Tapi tak tahu lah lepas dari tu still pakai baju macam tu. Or dah tukar warna biru. And bergerombolan lah kami ni balas-balas comment antara satu sama lain. So kenangan tok kaduk mula lah tercedok sorang sikit. 

Aku start masuk tadika kemas masa 4 tahun. Makteh aku pernah cerita, orang lain menangis bila kena hantar pada hari pertama. Meraung tak nak kena tinggal. Tapi aku relax je halau makteh aku balik masa tu. Hoih, kongajo sangat rasa. Hahaha. Masa kecil, aku, abang and kakngah duduk dengan makteh. Memang bersemangat aku nak ke sekolah. Tu masa kecil lah. Masuk menengah, tengok kedatangan tahunan sangat sendu okay. Nak pula lepas duduk asrama. 

Dulu jalan wajib lalu nak keluar masuk dari kawasan rumah is jambatan kelabu. Ada je jalan lain tapi selesa ikut jalan tu. Dekat sikit and redup sebab kena lalu hutan nipis. Eh, ada ke hutan nipis? Hentam saja laaa. Masa aku kecil-kecil dalam 2 or 3 tahun, aku pernah jatuh kat jambatan tu dengan pak itam aku. Kami naik motor. Entah macam mana pak itam hilang kawalan, terbaring dalam paya. Yang hairannya, aku siap bergelak ketawa and suruh pak itam aku repeat lagi. Kahkahkah. Ingat pertunjukan sarkas ke. Dah lah time tu pak itam tengah demam panas. And aku selalu imagine anaconda keluar dari paya tu. Mula lah lari sepantas kilat rentas jambatan.

Kat kampung aku dulu ada seorang nenek yang bela lembu. Kami panggil dia wancu jah. Dia kuat melatah. Yang aku tak faham, kami semua takut dengan lembu dia. Lembu dia kemain garang okay. Entah apa yang dia dendam sangat dengan manusia tak tahu lah. Pantang ada orang lalu, laju je dia nak kejar. Boleh tercirit. Masa raya pernah kena kejar dengan lembu dia. Aku dengan sepupu sepapat berjemaah terjun paya. Habis kotor baju raya cantik iols. Sobs. Padahal tak pakai warna merah pun. Motif sangat bagitahu tak pakai warna merah.

Masa mengaji paling seronok. Berlumba-lumba nak habiskan muka surat. Berlumba-lumba nak khatam. Dulu aku ada sorang musuh mengaji, Asmawi nama dia. Sebaya je. Aku ni, entah lah, maybe anugerah, boleh cepat tangkap apa yang makteh ani (guru mengaji) ajar. Aku khatam quran pun masa darjah 2. So bila Asmawi ni datang duduk kat kampung tu and mengaji sekali dengan aku, dah berlumba siapa nak khatam sekali lagi. Kalau kat kelas masa darjah 2, ustazah selalu suruh aku tengok-tengokkan kawan-kawan mengaji iqra'. Ustazah tu pula makcik aku. I is redha. Sekarang ni nak habiskan satu surah pun malas. Shaitonnnn banyak sangat ni.

Seronok aih kalau ingat zaman kanak-kanak. Tak habis sehari nak bercerita. Oh please, kenapa cepat sangat membesar ni??
*mohon lempang diri sendiri*