Awesome Followers

17 March 2018

SURI RUMAH vs WORKING MOM

Assalamualaikum dan salam sejahtera salam cium tangan ibu bapa.

Terbaca kisah/post seorang suri rumah yang mungkin mewakili semua suri rumah seantero Malaysia or maybe seantero dunia betapa perbandingan antara Suri Rumah dan Isteri/Ibu Bekerja itu ada. Oh yes, dah tentu lah ada. Aku tak nafikan. 

Aku tahu sebagai seorang suri rumah, penat dia tu macam mana. Sebab aku pun akan jadi fully suri rumah bila weekend. Bangun pagi, uruskan hal rumah and anak-anak. Selagi anak-anak tak tidur, tak mampu nak rehat. Aku faham sebab aku pun selalu hilang kawalan then bertukar menjadi Naga Seri Gumum. Hoih, penat tahap nak menangis peluk dinding tau. Belum lagi tiba-tiba boss whatsapp bagitahu ada client nak renew insurance jam tu juga. Bayangkan kelam kabut tu macam mana.

Yang aku tak setuju bila suri rumah tu highlight kan betapa working mom/wife ni mampu melawa dan bergaya untuk ke tempat kerja. Sedangkan dorang terpaksa lah berserabai sepanjang hari sebab tak sempat nak melawa bagai. Agaknya yang dorang tengok tu adalah pekerja atasan or boss besar yang duduk atas kerusi empuk bilik ber aircond yang duk tala ke dia aje. Belum lagi dorang tengok yang kerja kuli dalam bidang hardcore tu. Minta mengucap lah kalau dapat tengok dalam separuh masa kedua tu ha. Kalah zombie. Aku lah tu.

Pagi masa datang, lipstick elok je cantik kat bibir. Muka berseri-seri. Masuk tengah hari, lipstick entah ke mana, rupa dah macam ceti kejar penghutang. Mencuka penat plus mana nak sempat touch up sangat. Lain lah kau kerja memang kena hadap customer or clients. Yang tu memang kau WAJIB melawa. Kalau tak kang, lari lah semua. Sales and productivity merundum. Ini hakikat tau.

Working mom/wife ni sebenarnya lagi penat daripada suri rumah. Bukan setakat fizikal, mental juga boleh tahan hazab. Ye aku tahu suri rumah juga penat mental. Tapi sekurang-kurangnya dia kena hadap kepenatan and mental torture yang ada di persekitaran rumah dia je. Anak kecahkan rumah walhal baru lepas kemas. Anak tumpahkan air or makanan. Anak tak nak dengar cakap and tak nak tidur. Anak bla bla bla. Aku tahu lah, aku memang selalu rasa stress gitu. Hahahaha.

Tapi untuk orang yang bekerja, dia kena hadap tekanan yang datang dari pelbagai sudut. Performance tak bagus, boss bambu. Terlebih diam or terlebih rajin, office mate kutuk belakang. Malas, supervisor memetir. Servis tak bagus, clients hamun. Belum lagi masuk printer and mesin fotostat buat hal bila kau tengah urgent nak siapkan tugasan. So semua kena hadap benda ni. Jadi tekanan otak tu berganda-ganda. 

Balik rumah, ambil anak, kena siapkan semua hal rumah sebelum dapat rehat and masuk tidur. Tapi sebelum settle semua, kena hadap lagi tekanan yang ada dalam rumah pula. Anak degil tak nak mandi or makan, anak berebut mainan sesama sendiri, anak tumpahkan makanan tengah makan, or suami buat tak endah dengan urusan rumahtangga. Semua tu berkumpul jadi satu. Tu belum lagi terpaksa bawa balik kerja ke rumah and settle kan sebelum esok. Aku selalu kena.

Memang lah working mom ni bila hujung bulan je dapat duit sendiri. Boleh lah beli macam-macam yang dia suka. Tapi tak semua yang akan rasa macam tu. Ada je working mom/wife yang bila dapat gaji, berkira-kira boleh tak beli seutas rantai or handbag untuk diri sendiri. Or beli wallet yang harga maybe tak sampai RM20. Sebab dia kena tanggung juga segala perbelanjaan yang ada. Ini kalau jenis dapat lelaki biawak hidup lah. Or maybe suami bekerja tapi pendapatan tak mampu nak tampung segala hal. So isteri ni kena lah support sikit. 

Untuk setiap upah yang working mom/wife ni dapat at the end of the day, tak terkira banyak nya keringat fizikal dan serabutnya mental yang mereka kena hadapi. Yes mereka boleh berhua hua ditempat kerja untuk menghilangkan tekanan tapi di sebalik setiap tawa, kepala juga tengah fikir apa yang perlu dilakukan sebaik sahaja kaki melangkah ke pintu rumah.

Or setidaknya diserabutkan dengan fikiran --- NAK MASAK APA DINNER NANTI??
Persoalan yang paling ditakuti setiap wanita. Kah!

Selamat berhujung minggu guys.

14 March 2018

MATI ITU PASTI. HIDUP...INSYAALLAH.

Hi guys, Assalamualaikum.

Maaf lah, tajuk kengkonon mendatangkan in-soffff sikit. Tapi like seriously, aku dikhabarkan dengan kematian within this 2 weeks. And I was like -- Eh, kenapaaaa? 

Last week, on Saturday morning, dapat satu text from my beloved friend yang aku dah anggap like my blood sister. The text was -- "SALAM, MAK DAH TAK ADA." Aku masih mamai masa tu. Baca dengan pelbagai rasa di jiwa. Then aku tanya diri sendiri -- BETUL KE WEH???

Mak is my foster mother yang aku dah kenal and rapat since I was 17. Yes, memang tak terlalu lama but every time aku datang jumpa dia or bermalam di rumah dia, terasa sangat dia manjakan aku. Same goes to ayah. 

Last time aku jumpa masa raya, memang dia macam kurang sihat. Kaki bengkak and sakit. Then I told her to go to hospital. Tapi dibalas -- KALAU PERGI PUN MATI. BIARLAH. Gosh, siapa lah kita nak paksa lebih-lebih.

And aku menangis for a whole day bila dapat tahu mak dah tak ada. Aku suruh family aku yang kat Karak untuk pergi lawat my other family sebagai ganti. Yes, both family are so close. Sepanjang hari aku kemurungan.

This week, on Monday, around 5.15 pm, dapat called from my SIL, asked about Atan, one of my colleague. Dia tanya, betul ke Atan dah meninggal? Tahu tak? Aku blur. Tanya banyak kali, again and again -- WHICH ATAN? Then I got the answer.

Heyyy... Pagi tu dia masih segar, sihat wal afiyat. Gagah beli breakfast at my SIL restaurant. Masih gagah kerja angkat sawit. Masih lalu makan at his lunch hour. Suddenly he died in the evening. Kau boleh bayangkan tak how shocked we are? 

Atan tu aku dah anggap macam abang sendiri. Se-negeri lagi pun. Even we are not working with a same company lagi, setiap hari setiap pagi kami akan lepak borak-borak kat guard depan kilang aku ni before kami masuk kerja ke tempat kerja masing-masing. So bila dapat berita kejadian macam ni, can't digest it well.

Ye lah, semua akan merasa mati. Since before our soul diizinkan Tuhan menetap di rahim bonda, dah tertulis bila tamatnya riwayat. Tetap pada masanya.

Bersemadi aman lah roh-roh yang pulang ke pangkuan Tuhan. Kerja di dunia sudah kamu habiskan. Sampai masa kami yang hidup akan menyusul.

Al-Fatihah.

7 March 2018

LAMA TAK BERSIARAN

Hai and Assalamualaikum korang.

Lamanya aku tak update blog. Ada cerita tapi malas nak menaip. Bila tengah rajin nak menaip, cerita pula gone with the wind. Biasa lah. Writer block memang selalu terjadi. Aicehhhh... Macam lah penulis novel tersohor. Padahal penulis blog sendu hidup segan mati tak mahu je ni. Kah!

So, apa cerita korang? Aku macam biasa lah. Menyibukkan diri dengan lambakan kerja. But u know what. Aku rasa macam enjoy pula buat semua kerja yang banyak. Aku rasa macam aku hanyut je dalam kerja tu. Ye lah, rasa macam ada dalam dunia sendiri. Tak perlu fikir hal lain. Okay lah, smule juga ada dalam fikiran. Sebab sambil buat kerja, aku melalak. Hilang boring gittew.

Actually nak cerita pasal keajaiban yang terjadi pada diri dahku ini. Eh, tak ada lah ajaib bebenor. Tapi bagi aku yang alami ni, rasa macam -- WAH, KENAPA LAH AKU DI UJI BEGINI? Hahahaha. Kemain dramatik sangat kau Fara.

Okay, begini ceritanya.

Last year aku dapat satu bantuan kewangan ni. Tapi bukan aku yang sendiri suka-suka nak applied tau. Ada sorang amil kat Kuala Selangor  ni yang baik hati nak tolong aku. And atas desakan orang ramai, aku pun isi sajork. Tapi this year aku dah tak dapat bantuan tu. Nama aku di-terminated sebab memang dari mula lagi aku tak layak. Just atas pertolongan orang tu and atas izin Allah, aku dapat. 

So disebabkan aku dah di-terminated, amil tu suruh aku isi sekali lagi. Rayuan lah kiranya. Aku berat hati sangat sebenarnya tapi macam biasa atas desakan, aku isi juga. But setiap kali aku nak bagi balik form tu kat amil tu, ada je benda jadi halangan. Macam contoh -- Aku dah jumpa dia tapi form pula tertinggal. Form 24/7 dalam bag aku, dia pula aku tak jumpa-jumpa. Bila whatsapp nak jumpa, last minute tak jadi. Gittew. Lastly, form tu hilang ghaib tanpa dikesan. Padahal aku simpan elok kot. Entah ke mana pi dia. 

End up, aku redhakan. Lantakkan sana. Sebab aku tahu bukan rezeki aku nak dapat lagi bantuan tu. Ye lah, memang bukan hak aku kan. Ada lagi yang memerlukan selain aku. Bukan nak sombong ke apa tapi memang betul. Ramai lagi yang merempat kais pagi makan malam kat luar sana. So aku anggap itu rezeki dorang.

Selepas dari kejadian redha-meredhai tu, ada dua benda yang ajaib jadi kat aku.

1st -- 

Boss terus decided untuk aku fully take over his mum Insurance company starting this month. And dia naikkan allowance aku lagi RM300.00. And I was like -- Nganga je lah. Padahal dalam hati excited plus berdebar and takut. Sebab ada tanggungjawab baru aku kena bawa. And masih bertatih lagi ni. Doakan aku gaissss.

2nd --

Selasa (dua hari lepas), aku pi bank nak cash kan chq. So macam biasa aku logged in MBB2U dulu sebab nak tengok nombor account. Biasa lah, faktor usia, lupa memanjang. Tapi yang buat aku terperanjat, account balance aku ada RM95.22. Sebelum ni aku ada RM5.22 je ye kawan-kawan. Ye aku tahu sadis amount banyak tu. Hahahaha. So dari mana datangnya lagi RM90 tu?? Puas aku scrolled down all transaction but lastly aku biarkan je. Lantak kan sana. Ada lah tu duit terselit bak kata akak kaunter bank tu. See, dengan lurus pembarisnya aku pi tanya akak kaunter tu pasal transaction aku tu okay. 

So kat situ aku dapat buat kesimpulan. Allah gantikan dengan benda yang lebih besar daripada apa yang aku lepaskan and redhakan. Because He will not gives us what we want but what we need. Cehhhh.. Speaking London pula.

Okay lah, petir berdentam dentum kilat sabung menyabung hujan mencurah-curah sudah. Tidur sedap ni. Anak-anak pun dah hanyut dibuai mimpi. 

Till we meet again not so soonnnnnn.

13 January 2018

LAMA

Lama perginya sang mentari.
Berselindung di balik mendung dingin.
Payah untuk bertoleransi.
Dibiarkan jiwa sama beku dengan jasad.

Bersembunyi mungkin membawa rajuk.
Insan mengaduh panasnya haba.
Belajar menjauh agar dicari.
Biasalah.. Hati yang mana pernah puas?

Dalam dingin alam, hamba hina kembali mengeluh.
Memohon bahangnya sang cahaya.
Agar kering baju di jemuran.
Agar diserap bah yang melanda.
Agar dikurang rasa gigil.

Namun Tuhan itu tak pernah tidur.
Mendengar setiap patahnya bicara sang hamba.
Hari ini..
Setelah berhari-hari mentari menyepi, munculnya sedikit memberi panas.

Kita tengok.
Sampai bila sang hamba mampu kekal tanpa mengaduh panasnya dunia.

Termasuk lah aku.

5 January 2018

HAPPY NEW YEAR & ISU KENAPA SUNAN TAK SEKOLAH

HAPPY NEW YEAR!!!

Sekejap je dah habis 2017. Tahun paling gelap berhikmah rasanya bagi aku tahun lepas. Gelap lah sangat ye dak. Ye lah, dengan kilang tutup nya. Struggle kerja 3,4 companies sekali harung nya lagi. Permulaan kan, memang haru biru betul. Dengan anak-anak yang membesar melasak tahap monster. LOL.

Macam biasa lah, aku ni tak ada azam berjela. Cukup lah sekadar tahun ni berjalan lancar je. Tu je harapan aku. Biar teratur, tak kelam kabut. Penat tau kucar kacir ni. Terutama bab kerja lah. Tu paling menyumbang kepada keserabutan aku. Memandangkan ini dah tahun kedua aku buat semua account untuk semua companies, hopefully dah boleh bertenang dan less mistake lah ye.

Malas nak ingat kenangan tahun lepas sangat. Lantakkan sana. Yang berlalu biarkan jadi pengajaran. Eh, merapu ke situ pula. 

Tahun ni Sunan dah 4 tahun tapi dia belum bersekolah. Dari tahun lepas lagi ramai yang gesa aku hantar dia ke Tadika Kemas or PASTI tapi aku berjaya keraskan hati untuk tidak menurut. Hahahaha. Bukan lah aku ni kejam ke apa. Tak ya. Tapi aku sebagai mak, aku tahu kemampuan anak aku.

Sunan ni jenis ganas meleser. Dia boleh berubah jadi Ultraman yang penyayang dan raksasa kelaparan dalam sekelip mata. Bila dia mengganas, dia akan belasah orang. Sebab bagi dia, bergurau tu kena lah bertumbuk dan bersepak terajang. Kalau depan aku, aku boleh handle. Buatnya kalau kat sekolah, dia buat macam tu kat anak orang lain, dah jadi hal. Puas lah aku kena panggil ke sekolah nanti. 

Bagi aku, bersekolah seusia 4 tahun ni awal sangat lah lagi. Aku takut dia akan jemu bila bersekolah terlalu lama. Mula-mula memang dia excited tapi bila dah masuk tahun ke 3 or 4, dia mudah teralih tumpuan. Aku tahu sebab aku bersekolah seawal 4 tahun. Makteh dah masukkan aku ke sekolah tadika masa umur tu. Sebab tu masa sekolah rendah aku lembab gila. Hahahaha. Sebab menyampah nak ngadap buku. Tapi aku harap Sunan tak macam ni lah nanti. Aminnnn.

Aku dah tanam dalam diri aku, aku tak nak jadikan anak aku sebagai meddle. Since dorang lahir pun aku dah berazam macam tu. Aku tak nak jadikan anak aku perlumbaan. Sebab aku tengok sesetengah member yang berlumba-lumba tunjuk anak dorang hebat and bijak segala segi. Tak apa lah, anak korang kan. Anak aku ni tak hebat pun aku dah bangga sangat dah bila dapat habiskan sepinggan nasi. Kahkahkah.

Aku selalu pesan kat Sunan dan Don. Tak pandai pelajaran pun tak apa. Janji jangan menyusahkan orang. Kalau nanti dorang tak nak masuk U tapi pilih nak kerja or bersukan, buat lah. Aku tak nak paksa kalau dorang tak minat. Memang lah teringin nak tengok anak pakai topi petak nanti tapi ku bilang kalau. Aku lebih utamakan sukan sebenarnya. Pelajaran pun penting tapi aku tak nak nanti anak aku jadi robot. Belajar tu belajar lah. Jangan nak stress sangat. Gittew.

Kalau korang hantar anak korang masuk sekolah awal, itu hak korang. Nak hantar umur 2 tahun pun, silakan lah. Tapi jangan lah nak bercakap-cakap kenapa aku tak nak hantar Sunan sekolah lagi. Sekolah awal tak menjamin anak tu bijak pandai ye. Ada je aku saksikan, sekolah seawal 4 tahun, dah darjah 2 pun tak reti membaca lagi. Aku nak ajar Sunan ni sahsiah diri lagi. Kalau tak asyik nak merempan mengganas je dengan orang awam.

Bye korang!