Awesome Followers

16 July 2013

Dilema Seorang Aku

Dulu masa bertunang,semua sibuk pakat tanya bila nak kahwin.
Padahal baru sebulan dua je kut bertunang. 
Dah ada yang sibuk-sibuk nak tanya tarikh nikah plak. 
Awak ni mampu senyum. Takpe,dorang excited.

Bila dah nikah,masih berbunyi lagi mereka-mereka bila nak mengandung.
Nak pulak bila dah 4 bulan kahwin tapi masih tak mengandung or tanda-tanda tu ada kan.
Boleh plak dorang membanding tarakan aku dengan orang-orang yang bunting pelamin tu.
Lagi bertambah lebar senyum awak even nampak sangat payah.

Siapa tak nak merasa adanya nyawa dalam rahim ni kan.
Rugilah kalau perempuan yang dah berkahwin tapi tak nak langsung merasa.
Aku tergolong dalam kelompok perempuan berkahwin yang eager gila nak merasa.
Tapi Allah belum bagi lagi rezeki tu kat aku. BELUM.

Beliau lagi lah excited nak tunggu. Lagi lebih dari aku.
Kadang-kadang sedih tengok dia macam hampa setiap bulan even dia tak ketara tunjuk.
So kena bagi kata-kata perangsang and motivasi kat diri memasing setiap kali.
Itu je mampu kami buat. Belum ada rezeki Allah nak bagi.
Awal lagi ni pun. Jauh lagi jalan.
Ayat semangat paling buat hati tenang and boleh gelak-gelak balik.

Allah merancang sesuatu itu dengan sangat cantik.
Aku and suami selalu positif. Sangat positif.
Allah tak bagi kami anak kandung tapi Allah hadiahkan kami anak angkat.
Even tak duduk sama tapi mampu buat hati tenang bila teringat Mika.
Allah nak kami belajar dulu. Sikit-sikit.

Allah tak bagi aku anak sendiri tapi Allah bagi aku suami yang sangat memahami.
Yang memanjakan aku tanpa jemu. Setiap detik yang ada.
Yang bersama aku susah senangnya aku. Tak merungut.
Dia yang selalu ada menenangkan bila soalan-soalan gini dilemparkan.
Dia ada.

Jalan Allah itu luas.
Perancangan Allah itu indah.
Bersabar itu hasilnya manis.





4 comments:

Mariyam Nabella Ishak said...

4 bulan..baru lagi tu..akk dlu da hmpir setahun kawin baru la ad..ad pn yaya dlm perut ni tnpa akk sedar pn..cek2 da 2 bln..senyap2 je..relax..jgn stress..nak wat anak ni xleh stress...enjoy ms berdua ni..nnti bile da ad anak kita akan sibuk dgn anak..ad kalanye kita akan terlupa akan suami kita...jgn hiraukan ape org ckp..mulut org bkn kita bole ttup..igt buat anak ni cam beli kicap kt kedai..kawan akk kt opis ni da kwin 5 thn,masih lg menanti utk dptkan anak..mcm2 rawatan yg dia buat..jikalau allah izinkan utk kita mgndung dgn cepat,itu mmg rezki kita..kalo sebalik nye,kita perlu berusaha lagi..jgn putus asa..kalo blom ad lg,mgkin ad sebb knp allah xbg lg anak pd kita..mgkin keadaan ekonomi,mental fizikal kita xstabil lg skrg.insyaallah,percaya la dgn janji2 allah..jgn risau..be happy je k.. :)

Farah Kamarudin said...

tu la kak. letih nak hadap soalan-soalan gini. kalau fara je yang ditanya takpe. boleh lagi kawal emosi. suami pun kena. kang mula lah dia balik buat muka comel gittew. haha.

Mariyam Nabella Ishak said...

kalo org yg tnye tu anak dara n belom bkahwin,balas balik kt dia.."ko sibuk2 tnye npe?ko kawin t ko tau la prasaan nye bile org tnye cmtu blik"...hahaha..akak dlu setepek je bg camtu..kalo org tua yg tny ckp blom ad rezki..allah blom izinkan..kalo org tua tu xphm bhasa gak,tny dia blik "makcik dlu mengandung da bpe bulan kawin?hahaha"..kuang ajo x?hehehehe...kdg2 org sekeliling yg btnyakan soklan2 bongok cmni la yg buat kita stress...ckp ngn amit,xyah runsing2,sentap2..klo kita ni sihat n normal,insyaallah ad rezki tu nnti..cma cpt ngn lambat tu je..akk ni jnis period xteratur tau..tiap kali lambat je,akk cek..lmbat je cek..husbnd akk da nek jemu nak tman akk g beli UPT test tu..huhuhuhu...bile -ve je akk jd down tau..smpi la satu masa akk tekad xmau cek da klo lmbt..klo ad,ad la..klo xde,blom rezki la tu..smpi akk mnangis2 dpn hsbnd akk..sbgai org yg da pnh mgalami ape yg farah alami,nasihat akk biarkan je ape org nak ckp...yg pnting kita kna jga dri kita..ckp kt amit cmtu..ni akk psan tau..kalo nak dgr sgt ape org ckp,kita xkan jd ape2..soal anak,rezki kita serahkan pada allah..kita usaha,doa & tawakkal pada allah..:)

Farah Kamarudin said...

dulu pun fara buat mcm tu. lambat je cek. period memang tak teratur langsung. sebulan tu,sehari je. bulan ni 2 hari. risau pun ada. dah la lambat. thanks akak.